Een veilige bakfiets kopen: waar moet je op letten?

Een bakfiets is erg handig, zeker voor gezinnen met kind(eren). Je brengt ze er veilig en milieuvriendelijk mee naar school en vervoert er al je boodschappen mee. Besloot je om je ook een bakfiets aan te schappen? Dan moet je zeker met enkele belangrijke factoren rekening houden om een miskoop te voorkomen.

Een bakfiets met twee of met drie wielen?

Een goede bakfiets is in de eerste plaats veilig. Je zult dus moeten kiezen tussen een bakfiets met twee of een exemplaar met drie wielen. Zo een bakfiets is uitgerust met twee wielen achter- en één wiel vooraan. Dat zorgt voor vele belangrijke voordelen, zeker op het gebied van veiligheid. Drie wielen vergroten de stabiliteit, zorgen voor een beter rij- en gebruikscomfort en voor meer ruimte. Hou er zeker rekening mee dat een driewieler zwaarder stuurt dan een bakfiets met een wiel minder. De tweewieler heeft een wiel achteraan en een onder de bak. Dat maakt deze fiets lichter en beter wendbaar. In bochten en bij oneffenheden in de weg buigt de fiets mee. Voor dat extra wiel onder je bakfiets betaal je uiteraard meer. Dat alles maakt dat tweewielers het meest verkocht worden. Je keuze hangt van je persoonlijke voorkeuren af en die verschillen van persoon tot persoon.

Een elektrische hulpmotor of niet?

Een beladen bakfiets is uiteraard zwaarder dan een gewone fiets. En met een bakfiets op een heuvelachtig parcours rijden is vaak zwaar werk. Ben je van plan om met je bakfiets vooral korte ritten te maken of ga je er ook lange afstanden mee afleggen? Dan is een electrische bakfiets zeker een goed idee. Die geeft je trapondersteuning waardoor je veel minder inspanningen moet leveren. Een andere optie is een bakfiets met loophulp. Op die manier moet je de bakfiets niet al trappend starten voor je ondersteuning krijgt. Zo een bakfiets met loophulp rijdt direct in looptempo.

Veiligheid bakfiets

Een bakfiets wordt vaak gebruikt om jonge kinderen mee te vervoeren. Hun veiligheid staat voorop. Een veilige bakfiets heeft een:

  • Goede zichtbaarheid: kies een bakfiets in opvallende kleuren, voldoende reflectoren en de juiste verlichting
  • Standaard:helpt je valpartijen te voorkomen. Controleer of je de bakfiets makkelijk op de standaard kunt plaatsen
  • Dubbele stuurstang:doet je stabiel en makkelijk fietsen
  • Dubbel framebuis:buigt niet door onder het gewicht dat je vervoert
  • Kantelstoppers:voorkomen het omvallen van de fiets in scherpe bochten
  • Driepunts veiligheidsgordels

Onderdelen van goede kwaliteit

Zowel de levensduur als de veiligheid van je bakfiets hangen in hoge mate af van de kwaliteit van zijn onderdelen. Vooral belangrijk zijn de kwaliteit van de remmen en de versnellingen. Als je met een gewone bakfiets vaak heuvels moet bedwingen is het logisch dat de fiets ook over ‘klene’ of ‘lichte’versnellingen beschikt. Maak steeds een proefrit met de bakfiets die je koos voor je definitief beslist of je hem wel koopt. Alleen zo test je niet alleen de kwaliteit van zijn remmen maar kom je ook te weten of de fiets over een noodstop beschikt.

De bak

De kwaliteit van de bak zelf is ook belangrijk. Er zijn fietsen met een houten bak of een uit kunststof. Dit laatste materiaal is vaak lichter wat makkelijker trapt. Een bak met een zogenaamd opstapje is dan weer handig voor kinderen. Met zo een opstapje kunnen ze zelfstandig instappen.

Extra accessoires

Extra accessoires kunnen het fietsen met een bakfiets aangenamer maken. We denkend an in de eerste plaats aan een regentent om je kids of je boodschappen droog te houden. Aan kussens voor extra zitcomfort of aan veiligheidsstickers. Ga je baby’s of peuters vervoeren met je bakfiets? Controleer dan of de fiets een aangepaste plaats heeft voor een MaxiCosi heeft, of dat je bakfiets geschikt is voor het plaatsen van baby- of peuterschalen.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *