Acrylverf: de ideale hobbyverf voor iedere schilder

Acrylverf is een populaire verfsoort. Eén van de redenen daarvoor is de korte droogtijd. Heel handig als je snel weer je pas geverfde kunstwerk wilt overschilderen. Ook een reden waarom zowel veel beginnende en professionele schilders voor acrylverf kiezen: je kunt het op vrijwel elke ondergrond gebruiken. Dat kan een doek zijn voor je schilderij, maar ook hout, papier en aardwerk. 

Eigenschappen acrylverf

  • Bestaat voor een deel uit water
  • Is de verf opgedroogd? Dan is deze ondoorschijnend. Acrylverf aanbrengen van lichte op donkere kleur is daardoor mogelijk
  • Schilderij overschilderen kan ook. Je kunt met acrylverf meerdere lagen over elkaar heen leggen
  • De verf is ongevoelig voor licht, temperatuur, vocht en droogte. Daarom zijn schilderijen welke met acryl gemaakt zijn van goede kwaliteit en hebben een lange levensduur.

Tip: zet je kwasten na afloop in het water

Acrylverf bestaat dus voor een deel uit water. Breng je de verf aan, dan verdampt het water. Dat maakt dat het dus zo snel opdroogt. Wat overblijft is een kunststoflaag. Belangrijk om te weten is dat deze vervolgens niet meer in water oplost. Wanneer je klaar bent met verven is het dus verstandig om de kwasten niet te laten drogen. Je krijgt de kunststof echt lastig uit de kwasten en daardoor wordt het hard en onbruikbaar. Maak je kwasten dus direct na gebruik schoon en zet ze in water.

De verschillen met olieverf en aquarelverf

De onderlinge verschillen zit in het bindmiddel, zoals olie, acrylbinder en arabisch gom. Die bindmiddelen zorgen voor verschillende eigenschappen. De droogtijd van olieverf is veel langer dan die van acrylverf. Met acrylverf kun je al snel weer een nieuwe laag aanbrengen, omdat deze verf immers watervast opdroogt. Maar dat kan dan weer niet bij aquarelverf. Die verf lost namelijk op met een nieuwe laag waterverf.

Wil je met acrylverf de look & feel van olieverf nabootsen? Dat kun je doen door de acrylverf dik aan te brengen. Het resultaat lijkt op deze manier al snel hetzelfde als wanneer je met olieverf zou werken. Alleen de hoogglans ontbreekt. Wel kun je die nog na afloop toevoegen door gebruik te maken van een glans medium of glanzend vernis.

Combineren met andere verf

Wel kun je acrylverf heel goed combineren met bijvoorbeeld olieverf. Een voorbeeld daarvan is om acrylverf te gebruiken voor de tweede achtergrond van een schilderij. Is de laag opgedroogd? Dan kun je met olieverf met de nieuwe laag beginnen. Let daar wel bij op dat je de acrylverf niet verdunt met een medium, want dan is de kans groot dat er bij opdroging barsten ontstaan. 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *